Zoutarme voeding
Natrium (Na) is een onderdeel van keukenzout (NaCl), wat gebruikt wordt als smaakmaker en conserveermiddel.
1 gram zout = 400 mg natrium en 600 mg chloride.
Het advies is om 2400 mg natrium (6 gram zout) te gebruiken.
Let op de verpakking, want er wordt vaak opgezet hoeveel natrium een product bevat in grammen (dit lijkt minder; 0,4 gram natrium = 400 mg natrium en dus 1 gram zout)
Er zijn meerdere soorten zout op de markt waar minder natrium in zit:
-
Jozo bewust
- Losalt
- Dieetzout
Deze producten met minder natrium bevatten echter wel veel kalium, dat is bij het gebruik van bepaalde medicatie (kaliumsparende diuretica) niet gunstig. Wees zuinig met deze vervangers van gewoon zout.
Welke producten bevatten veel zout?
-
Kant-en-klare sausjes (in een zak/pot, maar ook wat er met water aangemaakt moet worden), kant-en-klare soep (blik, pot, zak, bouillonblokjes, bouillonpoeder/ soeppoeder, cup a soup), kruidenmixen (vleeskruiden, kipkruiden, viskruiden en dergelijke, waar niet expliciet op staat dat het zonder zout is- het zal dan ook altijd bij de ingrediënten staan)
-
Kant-en-klaar maaltijden, pizza's en snacks.
-
Juspoeder/kant-en-klare jus.
- Zoute vleessoorten/vleeswaren (spek, worstsoorten, rookvlees, gemarineerd/ gepaneerd vlees).
- Kaas, smeerkaas (zowel jonge als oude kaas).
- Blikgroenten en potgroenten
Wat zijn er voor alternatieven?
Groenten
Groenten die vers zijn, groenten uit de diepvries, groenten uit pot; waarop staat dat er geen zout is gebruikt.
Soep
Er zijn bouillonblokjes zonder natrium (van Damhert bijvoorbeeld).
Kruiden
Kruidenmixen: vleeskruiden, kipkruiden, viskruiden en dergelijke zonder zout. Die zijn overal te koop in de supermarkten (behalve bij Aldi/Lidl). Kruiden uit het kruidenrek kunnen allemaal. Het kan zijn dat er bij kerrie zout is gebruikt bij het samenstellen (dit zal dan op het potje/busje staan). Maak ook gebruik van verse kruiden (die kunnen goed in de vensterbank/tuin staan). Lavas (maggiplant) geeft bijvoorbeeld veel smaak. U kunt een kruidenlijst krijgen van uw diëtist.
Vleessoorten
Rosbief, fricandeau, kipfilet, lichtgezouten rookvlees marineer/paneer het vlees zelf zonder zout.
Kaas
Licht gezouten kaas van bijvoorbeeld Maaslander kaas (waar het embleem op staat: 40% minder zout), Maasdammer, Kernhem, Milner (waar op de voorkant van de verpakking staat dat er 40% minder zout in zit).
Broodbeleg
Pindakaas en de minder zoute pindakaas, zoetbeleg bevat zout (jam, stroop, honing, hagelslag, pasta).
Melkproducten en brood
Melkproducten en brood bevat wel zout, maar dat hoeft u niet zoutarm/zoutloos te nemen. Mocht u 6-7 sneden brood of meer per dag eten, dan zou u eens het minder zoute brood (o.a. te koop bij de AH) kunnen proberen. Het voordeel hiervan is dat het minder zout bevat, het nadeel van dit brood is dat het ook minder jodium bevat (daarom is het niet verstandig dit brood te gebruiken als u maar 3 of nog minder sneetjes brood per dag gebruikt). Het is alleen verkrijgbaar bij de Albert Heijn.
Smaakmakers
Smaakmakers die goed kunnen, naast de kruiden:
-
Natriumarme ketjap (bevat wel heel veel kalium)
- Natriumarme mosterd
- Natriumarme aromat
- Natriumarme mayonaise
- Bouillonblokjes van Damhert
- Natriumarme juspoeder
Ook te koop:
- Zoutloze chips
Websites
Goede websites, waar mensen met een zoutbeperkt dieet betrouwbare informatie kunnen vinden over voeding:
Dit is een hele uitgebreide site, met algemene informatie over voeding en zoutarm eten. Naast een zouttest en informatie over kruiden, staan er erg leuke recepten op de site, die ook berekend zijn, Per gerecht weet u dan hoeveel zout u gebruikt. Let op het gebruik van zoutarme producten, die veel kalium kunnen bevatten.
www.smakelijketenzonderzout.nl
Hier vindt u informatie hoe u een zoutarm dieet kunt samenstellen en toch lekker en gezond kunt blijven eten, met recepten, nieuws en tips over verkrijgbaarheid van zoutarme producten en een voedingswaardetabel.